До преди година най-честият разговор между възрастните хора по парковете и площадки касаеше именно въпросът на санирането на блокове.

Всички се сещаме за периода с големи скелета, обградили стените на 12-етажни сгради. Всички се сещаме и за крайните резултати – някъде адекватни, някъде пълна трагедия. Истината е, че при субсидирането саниране винаги ще има две позиции и мнения дали е било удачно да се поема по този път, или не. Нека обаче поговорим за саниране на блокове от професионална фирма, с доказан опит и реално кадърни специалисти. Тогава разговорът би придобил други нагласа и настроение, защото частните проекти определено се управляват и правят в пъти по-качествено и съвестно, отколкото тези – с външно финансиране.

Е, аз живеех в стар блок, който често наричахме “комунистически” или “от комунизма”. Неприветлив вход, миришещ на мухъл и застоял въздух, коридори с увиснали паяжини и стари первази по прозорците с “двоен стъклопакет”. Не дочакахме “държавното саниране”. През едно лято помня, че се проведоха над 10 общи събрания, чиято цел беше да се съгласуваме (ние – живущите в блока) и да се организираме, за да преминем към саниране на блока. Идеята се увенча с успех, защото наистина добре с сработихме.

Какво включва качественото саниране на блокове?

От първо лице, ще споделя, че санирането е дълъг процес. Не може да очакваме да щракнем с пръсти и вече сградата да бъде с нов вид и приятни междуетажни пространства. Трябва постоянство, търпение и най-вече – трябва да се работи с професионална фирма за саниране на блокове. Когато решихме да поемем тази голяма инвестиция, ние бяхме наясно, че ако санираме блока сами, без държавна помощ, ще бъдем много по-удовлетворени от качеството на работа.

Нашето саниране включваше: поставяне на топлоизолация, полагане на качествена мазилка, професионално боядисване и смяна на дограмата. Това бяха нещата, които описахме по фасадата на блока. Още нещо, което добавихме и касаеше вътрешната част беше подмяна на старите парапети и освежаване на стените с нова боя. Фирмата, с която работехме беше повече от компетентна, защото постоянно и неотлъчно получавахме отчет, обратна връзка и съвети по отношение на проекта за саниране на блока.

Едно много важно нещо, което никой почти не засяга, когато става дума за саниране на сгради – се отнася до последващото почистване. Съветвам ви да обсъдите и тази точка с фирмата, с която ще работите. Ние останахме очаровани, защото реално получихме качествено саниране и професионално отношение, но накрая нямаше тези купища боклуци, които остават след майсторите. 

Как да изберете коректна фирма за саниране на блокове?

Един директен съвет е да направите проучване на алтернативите. Има богат избор от фирми за саниране на блокове, а вие имате свободата реално да изберете с коя ще работите. Обърнете внимание на портфолиото на фирмата: проекти, които вече са реализирани от нея. Акцентирайте върху консултация специално за вашия проект и преценете дали комуникационния процес е ясен, лаконичен, изчерпателен и добре структуриран. Специалистите и майсторите трябва да знаят как да ви обясняват на разбираем език всяка  стъпка от проекта. Това е ключът към доброто и качествено саниране на блокове. Ето защо избирайте разсъдливо и разумно!