Кога да предприемете основен ремонт на къща?

Искате да правите основен ремонт на къща, но не знаете кога?

Къща

Е, ще се опитаме да ви ориентираме по този въпрос като ви дадем ползи и негативи за ремонт през всеки сезон. За да не ви отегчим, нека започнем! Прочетете и изберете, както се казва, най-доброто според вашите време, бюджет и условия. 

Винаги можете да комбинирате идеи и методи, като в същото време можете да се консултирате със строителни фирми за основен ремонт, които имат опит и експертиза. Не подценявайте обратна връзка, защото колкото и да си пишем тук, най-ценно е да дойде човек на терен и да ви даде реална оценка на къщата и това, което може да се направи.

Плюсове и минуси на ремонт през зимата

Започваме зимата, защото така или иначе сме вече в предколедна вълна. Какви плюсове и минуси има основният ремонт на къща през зимния период и студените месеци. Нека видим!

Позитивите определено се коренят в това, че зимата може въобще да не е зима за географската ширина, в която се намирате. Ако живеете в Испания или Португалия – то най-вероятно средните температури няма да ви изплашат или спънат. Ако обаче сте си в Родна България… то зимата е подходящ сезон за вътрешен ремонт, но не толкова за основен. Не е изключено ако зимата е добра, както се казва, и метеорологичните условия са благоприятни, но трябва да сте експедитивни, настъпателни, което може да претупа работата.

Негативите от основен ремонт на къща през зимата са няколко и най-често са свързани с условията и климатичните особености. Например, повишената влажност, ниските температури, силен вятър, снеговалеж и пр. Към основен ремонт на къща се включват дейности като подмяна и ремонт на покрив, за да се гарантира качество на работата – покривът трябва да е готов много преди зимата. Същото е и при ремонт на приземни етажи и мазета. По-добре планирайте ремонт през по-благоприятни сезони.

Плюсове и минуси на ремонт през пролетта

Пролетта е един от най-благоприятните сезони за основен ремонт на къща, защото времето е подходящо за стягане и полагане на повечето строителни материали. Разбира се, не подценявайте и вътрешните ремонти, защото например, ако трябва да се пребоядиса – то ще се наложи боята да изсъхне хубаво, докато се мине с 2-3 ръка боя. Ако времето е влажно – както е през зимата, това би възпрепядствало процеса. Ето защо дори и за вътрешните, и за външните ремонти най-важно е да съобразите и с други особености и фактори, които може да повлияят на по-бързото финализиране на работния процес.

Пролетта ви предлага доста по-голям диапазон на топло и хладно време, в което може цялата работа да се планира и да се направи един наистина удържан план за действие, който да се следва от цялата бригада за основен ремонт на къща. Обмислете добре и ако можете да свършите този крупен ремонт преди началото на зимата, ще бъдете доста по-облагодетелствани. Дори от гледна точка на икономия на ток – ако при основния ремонт сложите навременно топлоизолация, то безспорно ще видите как енергоразходът намалява, а домът ви е много по-природосъобразен. Успех в това начинание!