Къртене на Вик и прекарване на канализация в къщи

Голямо предизвикателство за всеки дом е уреждане на ВиК канализацията.

Около прекарването на водопроводна и канализационна инсталация са необходими доста неща и сред тях едно от задължителните условия е наличие на сезонно обитаване.Нужно е внимателен и гъвкав подход при прокарване на ВиК канали и тръби, без да се наруши здравината на носещи елементи. Сред последните са стени, панели и общата визия. Наред с техническите и задължителни изисквания за правилното функциониране, значение оказва и естетическото оформяне за удобство и достъпът при необходимост за последващи ремонтни работи.

Липсата на компетентен подход може да провокира увреждания на важни детайли в същността на цялата инсталация. Така последващата експлоатация може да е повод за трайни нарушавания.

След като бъдат обособени помещенията се пристъпва към решаване на местата за поставяне на вертикални щрангове. При възможност целия ВиК пакет може да се помести в малка инсталационна шахта. Все по често такива шахти са направени от гипсокартон. Освен тръби на тези места се полагат кранове и други фитинги. Те са и неразделна част от цялата ВиК инсталация. Така тръбите са прикрити и не остават на показ и не нарушават визията на сградата.

При етажни разпределителни връзки във водопровода е желателно да се поставят ВиК отвори да бъдат прекарвани в стените, понякога това изисква къртене на отвори около касите на врати, разбира се далече от електрическа инсталация.Може също така да се използват полипропиленовите тръби, които умело да се прикрият в мазилката. Когато тръбите се прокарват по външни стени е задължително да се изолират с топлоизолационни материали. Това условие е задължително в къщи, в планински и полупланински райони, където температурите са около нулата. С изолационните материали се избягва замръзване на системата.

С помощта на фирма по къртачни услуги всяка една канализационна система може да е качествено направена, на разумна цена и с услуга по чисти и извозва след свършване на работата.