Спортните дейности са не само чудесен начин да прекараме свободното си време, но и гаранция за здравословен начин на живот.

 • Всеки човек избира да практикува различни видове спортове. Някои хора предпочитат сутрешен джогинг и упражнения във фитнеса. Много голям брой от тях обаче избират по-активни спортове като – футбол, тенис, ръгби и др. Но е важно да отбележим, че докато практикувате тези спортове, тренировките трябва да се провеждат на удобна и безопасна повърхност.
 • Става въпрос, разбира се, за моравата. Идеалното покритие представлява естествена тревна трева. Но поддържането и не е  никак лесна задача, тъй като изисква много разходи. Естествената тревна площ е необходимо редовно да се подрязва, изравнява, да се засаждат отъпкани площи и да се полива. За извършването на всички тези дейности по поддържането и ще са необходими значителни финансови и човешки ресурси. Поради тези изброени причини  изкуствената трева е чудесно и модерно алтернативно решение. Това покритие не се нуждае от поливане, не  се стъпква, има идеално равна повърхност и е подходящо за много спортове. Използването на изкуствена трева за тренировки и спортни дейности е наистина удобен и икономичен вариант.        В днешното съвремие изкуствената трева представлява една от най-модерните  и използвани видове настилки. Тя  е официално одобрена от ФИФА и активно замества естествената такава на терена  в много спортове като футбол, голф, тенис, ръгби и  т.н. Изкуствената трева се състои от полиетилен или полипропилен, изградена е върху еластична основа. Има привлекателен външен вид, наподобява максимално естествената трева и не изисква особени грижи. Изкуствената трева за футбол е устойчива на екстремни температури, не избледнява, няма опасност от влага, почиства се лесно и удобно, има дренажни отвори за оттичане на вода.

  Предимства на изкуствената трева за футбол:

  • Гладка и равномерна повърхност, която дава предсказуем и контролиран отскок на топката.
  • Непретенциозност. Не е необходимо да се коси, полива, тори като естествената тревна покривка.
  • Целогодишни мачове и тренировки. Възможността за експлоатация на полето при всяко време на годината, дори и при проливни дъждове и температури под нулата.
  • Предпазва от  наранявания при спортисти по време на падания.
  • Трайност. Средният експлоатационен живот на изкуствената трева е 10-15 години. В същото време гаранцията на производителя за материала варира от 5 до 7 години.
  • Бърз ремонт. Когато покритието се деформира, се сменя само настилката с купчината, като се запазва основата.

  Правила за грижа за тревата на футболното игрище:

     За да се увеличи експлоатационният живот на изкуствената тревна настилка, трябва да се спазват определени правила за нейното функциониране:

  • Разпределете натоварването равномерно, като промените конкретни места за тренировки;
  • Контролирайте нивото на запълване с кварцов пясък и каучукови гранули. Препоръчителното ниво на купчината над пясъка и гранулата е около 1,5 – 2,0 см. Ако това ниво е надвишено, е необходимо да се добавят пясък и гранули, особено в близост до портите и наказателните зони.
  • Ако купчината на настилката се е намачкала и е заела хоризонтално положение, това означава, че характеристиките и са се влошили значително. За да ги възстановите, трябва редовно да гребете покритието. Когато се използва специално оборудване на базата на мини трактори, е необходимо да се сложат  гуми със специални протектори за тревни площи.
  • Футболната трева изисква редовно почистване на отломки, листа и камъни. Рутинното почистване обаче може да не е достатъчно, тъй като отломките се просмукват в засипката, уплътнявайки я и намалявайки способността й да пропуска вода. С подходящи грижи футболното игрище се нуждае от дълбоко почистване със специална техника няколко пъти в годината.
  • При влажно време става много трудно да се поддържа покритието, тъй като запълването може да се слепи и да намали еднородността на покритието. Ако влажното време продължи дълго, тогава за почистване трябва да се използват ротационни четки.