Изкуствена трева за спорт - S.O.S. Майстори

Изкуствената трева за спорт, за разлика от естествената такава, може да се използва почти ежедневно през цялата година.

Грижата за нея  също така е и много по-лесна от тази на естествената. Изкуствената трева представлява синтетично покритие, използвано като заместител на естествената трева. Тя  е направена от полиетилен и полипропилен, образуващ еластична мрежа. Може  да се различава по  цвят, структура, плътност и дължина. 

Изкуствена трева, се използва главно за настилки на:

  • Спортни съоръжения (футбол, тенис, голф, мини футбол, хокей на поле и други спортове).
  • Озеленяване на прилежащи територии на къщи и офис сгради.

Следните влакна се използват за производството на изкуствена трева:

  • Фибрилиран – Влакната на такава трева са широки с прорези между тях и имат мрежеста структура. Предимството на фибрилираните влакна е способността да издържат на механични натоварвания без последващи повреждане. Тревата с този вид влакна също се нарича мултиспорт трева, тоест детска площадка, където можете да практикувате няколко спорта – от хокей на трева до баскетбол, включително футбол. Този тип изкуствена трева се използва най-често за покритие на  детски площадки и  площадки за мини футбол.
  •  Монофиламент – Влакната са твърди, направени чрез екструзия. Този вид покритие е от ново поколение. Този тип трева може максимално да се оприличи с естествената трева. При минусови температури и дъждовно време, тя запазва своята еластичност. Монофилните покрития в сравнение с фибрилираните издържат по-дълго.

По вида на своето приложение изкуствената трева се разделя на:

  • Запълваща – Зелените влакна са покрити с кварц и твърди гранули. Този тип трева е твърде твърда и груба за детски площадки или други обществени места, но е чудесна по предназначение за настилане на спортни стадионии футболни игрища. Филърите на този тип трева омекотяват падането при игра и намаляване на вероятността от нараняване.
  • Полузапълваща –  Различава се по еластичност. Използва се за детски площадки, спортни площадки или зони отдих. Тревните влакна са покрити с фин гранулиран кварц, който придава здравина на моравата, но този тип трева не издържа на големи натоварвания.
  • Незапълваща –  Външният вид на тази трева не се различава от истинската трева. Използва се за изложби или вътрешна декорация, тъй като влакната са меки.

Технология за поставяне на изкуствената трева:

Като за начало трябва да се подготви  основата, която да бъде равномерна, плоска, без отломки, възли, камъни и др. Изкуствената настилка може да бъде положена както върху здрава основа като асфалт, пясък или чакъл. Освен това, след инсталирането на основата, е необходимо да се разточат ролките от изкуствена трева в съответствие с с диаграмата на полето. Преди да се пристъпи  към залепването на ролките с изкуствена трева, е необходимо полето за настилка да бъде изравнено, всички платна да са плътно прилежащи едно към друго, както и ръбовете на всяко платно се изрязват равномерно. Ролките трябва да бъдат залепени веднага след подрязването на ръбовете, за да се избегне промяна в линейните размери на платната, които могат да бъдат причинени от дневните температурни промени. Лепенето се осъществява чрез свързваща лента и двукомпонентно лепило.

Грижа за изкуственото тревно покритие:

Не бива да се поставят големи и тежки предмети върху изкуствената настилка, които могат да я смачкат и повредят. Не бива  и да се кара с автомобили и моторни превозни средства върху покритието. Не се допуска замърсяване на обекта с битови и строителни отпадъци. Ако целостта на покритието е нарушена, е необходимо да се изолира зоната, докато тя бъде напълно възстановена, за да се предотврати разпространението на щетите. При  леки замърсявания изкуствената настилка може да се измие с обикновена вода. Боклуците и паднали през есента листата се отстраняват със специална гребло. Срокът на експлоатация на висококачествени изкуствени тревни площи варира от 10-15 години (с 5-7 годишна гаранция от компанията, от която ги закупите).