Какво трябва да знаете за виниловите подови настилки
Винилови настилки
Винилови Настилки

Съвременните винилови подови настилки са тук и с намерението да останат много дълго време. На дона на рекордно високи продажби, виниловите подови настилки стават все по-популярни сред собствениците на жилища. Това вероятно се дължи на уникалните предимства, които самите продукти  предоставят. Лесен е за инсталиране и поддръжка, дълготраен и осигурява удобна повърхност за ходене.

Но този вид под подходящ ли е за вас? Преди да изберете винил, има някои важни неща, които трябва да имате предвид. Вижте нашия списък по-долу.

Какво представлява виниловият под?

Винилови настилки са изработени изцяло от синтетичен материал, наречен поливинилхлоридна пластмаса. PVC се нагрява и пресова на тънки слоеве, които се залепват, за да образуват винилови плочки или дъски. Всяко парче винил има фотореалистичен визуален слой, изобразяващ вид на твърда дървесина, камък или керамика, както и текстуриран повърхностен слой, предназначен да имитира усещането за естествени дървесни зърна и минерали.

Винилът е издръжлив, гъвкав, достъпен и може да издържи на влага и тежък трафик. Често се бърка с други еластични подови повърхности като линолеум и ламинат – и докато луксозният винил има прилики с ламината, има значителни разлики в конструкцията на тези продукти, които ги отличават един от друг.

Цена на винилови подови настилки

На квадратен метър виниловият под е един от най-икономичните варианти за подови настилки, които можете да изберете. Средно можете да очаквате да похарчите от 5 до 20 лева на квадратен метър,  за да го инсталирате. Луксозните винилови плочки са малко по-скъпи, но когато сравните разходите с паркета, каменните или керамичните подови настилки, винилът предлага значителна икономия на разходите.  

Лесна инсталация

Монтажът на винилови подови настилки обикновено е по-лесен от монтажа на други подови материали. Плаващ винилов лист, например, не изисква лепило или скоби. Вместо това, обеленият и залепен винил може просто да бъде залепен към подготвена подова основа. Виниловият под може да се монтира и върху бетон, твърда дървесина или шперплат. Може дори да се монтира върху съществуващ винил; обаче не се препоръчва, ако имате 2 или повече съществуващи слоя.

Акрилни спортни настилки
Акрилни спортни настилки
Издръжливост

Виниловият под е много издръжлив. Ако се инсталира и поддържа правилно, може да издържи над 10-20 години. Въпреки това, винилът е чудесен избор за стаите във вашата къща, които имат най-голям трафик. Освен това повечето винилови подови настилки имат износващ се слой върху повърхността си, който издържа на драскотини и петна. Някои винилови продукти дори предлагат гаранция до 15 години върху износващия се слой. Както при всяка подова настилка, качеството на материала, който закупите, ще повлияе на продължителността му.

Устойчивост на петна

Някои винилови подови настилки имат износващ се слой, който издържа на петна и разливи, затова можете да очаквате тази защита с отпечатани винилови плочки и листове. От друга страна, плътните и композитните винилови плочки нямат тази повърхностна защита. Като такива, те са по-податливи на петна и изискват от време на време отстраняване и полиране, за да изглеждат като нови.

Препоръчителна употреба на подовите настилки от винил

Ламиниран паркет
Ламиниран паркет

Поради своята издръжливост, виниловите плочки са чудесен избор за:

  • Кухни
  • Бани
  • Сутерени и мазета
  • Фамилни стаи – трапезария, всекидневна, спални.
  • Перални помещения, антибаня.

Поддръжка на винилов под

Това е една област, където виниловите плочки наистина превъзхождат. Поддръжката обикновено е лесна. След като измиете виниловия си под, за да премахнете мръсотията и песъчинките, просто го минете с влажна кърпа (използвайки одобрен почистващ препарат за винилови подове), за да поддържате подовата си настилка най-добре. Повечето винилови подови настилки имат покритие “без восък” и ще изглеждат също толкова лъскави след избърсване, както и в деня, в който сте ги инсталирали.