Как да коригираме пропорциите в апартамент, тип студио

За да изглежда красиво и модерно, а в същото време и да бъде удобно, дизайнът на жилището, тип студио, трябва да е добре обмислен и напълно съобразен с нуждите на хората, които го обитават.

Но преди да се пристъпи към обзавеждане и декорация е добре да се огледат пропорциите на помещението, съотношението между тавана и пода, квадратурата на стените, както и различни други архитектурни особености, ако такива са налични.

В случай, че нямате възможност да извършите сериозни корекции, то тогава с помощта на няколко изпитани трикове бихте могли поне да коригирате визуално пропорциите, така, че домът ви да придобие желаната визия. Известно е, че светлите тонове на стените, подовите настилки и тавана създават илюзията, че помещението е по-голямо, докато тъмните /и особено ярките, наситени цветове/ го правят да изглежда по-малко. Използвайте това и създайте необходимото впечатление. Например, ако студиото е тясно и дълго, изберете по-тъмни цветове за стенните в двата най-отдалечени края, а другите две решете в светли нюанси на същия цвят. Можете да използвате и различен, стига двата да си хармонизират добре. Обикновено тези цветове се избират в съответствие с мебелировката, за да се постигне наистина елегантен и изискан декор.

Ако студиото е с нисък таван, не се отчайвате, тъй като това не винаги е минус. По-малката кубатура е много икономична, когато става въпрос за отопление или охлаждане на помещението, а що се отнася до визията, създаването на илюзия за височина също не е никак трудно. Най-лесното решение е да облепите стените със светли тапети на райета. Ако това не е достатъчно, монтирайте в горната им част огледален фриз и това веднага ще „повдигне“ тавана, а и цялото студио ще изглежда значително по-просторно, отколкото в действителност е.

Нишите също могат да придобият по-голяма дълбочина или обратно – да изглеждат по-плитки. Приложете същите правила и така ще разполагате точно с каквото ви трябва.

Друг трик са съвременните LED ленти. Те могат да ви окажат огромна помощ за визуално разширяване на пространството. С тях и парчета огледала бързо и лесно могат да се изработят пана, които са не само атрактивни като декоративни елементи, но и осезаемо придават дълбочина и простор.